SS HEADMASTER/HEADMISTRESS JOBS IN PUNJAB 2015 output_ehG634 CTI JOBS IN PUNJAB cti jOBS

NTS MODEL PAPER FOR PHYSICAL EDUCATION (TEACHERS) EDUCATORS

NTS MODEL PAPER  FOR PHYSICAL EDUCATION (TEACHERS) EDUCATORS

Number of Player’s in All Games
Sports Number of Players(Playing)
Baseball 9
Rugby football 15
Polo 4
Water Polo 7
Kho Kho 9
Kabaddi 7
Hockey 11
Football (Soccer) 11
Cricket 11
Netball 7
Volleyball 6
Badminton 1 or 2 (Singles & Doubles respectively)
Tennis 1 or 2 (Singles & Doubles respectively)
Table Tennis 1 or 2 (Singles & Doubles respectively)
Basketball 5
Gymnastic Several individuals compete simultaneously
Billiards/Snooker 1
Boxing 1
Chess 1
Bridge 2
Croquet 13 or 15
Golf Several individuals compete simultaneously
Lacrosse 12

. Muscle training is not effective
on—
(A) Change in muscle structure
(B) Increase in muscle fibers
(C) Increase in muscle strength
(D) Increase in muscle endurance
Answer.D
12. Which of the following game
was developed from ’The English
Rounders’ by Abner Daubleday
in New York in 1839 ?
(A) Basketball (B) Volleyball
(C) Netball (D) Baseball
Answer.D
13, The total number of officials
required for a kho-kho match
1S—
(A) 4 (B) 5
(C} 6 (D) 7
Answer.C
14, The duration of Russel Launge
Volleyball test is——
(A) 15 sec (B) 30 sec
(C) 45 sec (D) 60 sec
Answer.C
15. Adrenalin, which is an excitatory
hormone is secreted by»
(A) Pancreas
(B) Gonads
(C) Thyroid
(D) Suprarenal glands
Answer.A

Pre-school children learn things
by-
(A) Imitation
(B) Practice
(C) Watching T.V,
(D) Repetition
Answer.A
42. Increase in muscle mass due to
heavy weight training is called-
(A) Muscular Hypotrophy
(B) Muscular Hypertrophy
(C) Muscular Atrophy
(D) Haematoma
Answer.B
43. The back thigh muscles are also
known as-
(A) Hamstring
(B) Gluteal
(C) Gastro enemius
(D) Quadricep
Answer.A
44, The longest muscle in me body
is-
(A) Deltoid
(B) Iliopsoas
(C) Pectoralis Major
(D) Sartorius
Answer.D
45. Upto the age of Puberty the sex
hormones are secreted by-
(A) Pituitary gland
(B) Adrenal gland
(C) Testes
(D) Ovaries
Answer.A

XThe literal meaning of the word
Philosophy is~—
(A) Love of criticism
(B) Love of wisdom
(C) Love of knowledge
(D) Love of God
Answer.B
32. Who is said to be the Father of
Philosophy of Idealism 7
(A) Plato (B) Socrates
(C) Aristotle (D) Galan
Answer.B
33. Which one of the following is not
considered as an organisation ?
(A) Clubs (B) Schools
(C) Associations (D) Society
Answer.A
34. Organisation means ’Planning
the work’ and administration
means-—
(A) Controlling
(B) Processing information
(C) Decision making
(D) Working the plan
Answer.A
35. In the school setting the major
channel of publicity for the
physical education programmes
15*
(A) Teachers
(B) Students
(C) Advertisement
(D) Intramurals
Answer.D
36. Who amongst the following are
found to be most agile ?
(A) High jumper Athlete
(B) Gymnasts
(C) Swimmers
(D) Divers
Answer.B
37. Which of the following activities
measures dynamic strength ?
(A) Vertical ]ump
(B) Short distance run
(C) Forward Roll
(D) Rope climbing
Answer.D
38. The most important factor in the
organisation of recreations-
(A) Materials (B) Leadership
(C) Facilities (D) Planning
Answer.C
39. White muscle fibers are better
adopted to perform-
(A) Slow contraction
(B) Fast contraction
(C) Medium contraction
(D) No contraction
Answer.A
40. ’Bhartiyam’ was conducted to
promote-
(A) Indigenous games
(B) Dands and Baithaks
(C) Free hand exercises
(D) Mass rhythmic activities
Answer.D

Of the given, which protein
filament is 50 to 55% in the
muscle ?
(A) Actin
(B) Myosin
(C) Tropomyosin
(D) Actomyosin
Answer.B
17, The most important consideration in selecting the Sports equip-
mentis—
(A) Price (B) Source
(C) Utility (D) Quaiity
Answer.D
18. In comparison to the Greeks, the
Romans were more-
(A) Authoritarian
(B) Utilitarian ’
(C) Democratic
(D) Aristocratic
Answer.B
19. In the technical terms, muscle
pull is known as——
(A) Sprain (B) Strain
(C) Abrasion (D) Contusion
Answer.B
20. Supination and Pronation are the
movements of-—
(A) Tibia — Febula Ioint
(B) Carpal ~ Metacarpal Ioints
(C) Radio – Ulnar ]oint
(D) Tarcel — Metatarcel ]oint
Answer.B
21. Trypsin helps in the digestion
of-
(A) Vitamins
(B) Fats
(C) Protein
(D) Carbohydrates
Answer.C
22. A test is considered to be reliable
if it has-
(A) Comparability
(B) Continuity
(C) Commonality
(D) Consistancy
Answer.D
23. Which of the following conditions is not a cause for the occurrence of plateau in learning ?
(A) Fatigue
(B) Monotony
(C) Distraction
(D) Physiological limit
Answer.D
24. How many major Salivary glands
are there in the human body ?
(A) Two (B) Four
(C) Six (D) Eight
Answer.C
25. Physical activity is basically a-
(A) Social attribute
(B) Psychological tendency
(C) Biological necessity ~
(D) Philosophical concept
Answer.C
26. Which of the following terms
denotes the “Toughening of body’
as its major objectives ?
(A) Physical culture
(B) Play
(C) Drill
(D) Physical training
Answer.D
27. Which one of the following is not
connected with the concept of
motivation
(A) Drive (B) Sympathy
(C) Need (D) Motive
Answer.A
28. Which deficiency in the blood
causes inflammation in body
parts ?
(A) White Blood Cells
(B) Red Blood Cells
(C) Platelets
(D) Antibodies
Answer.B
29. The functional efficiency of a
muscle depends upon its-
(A) Nerve stimulation
(B) Girth
(C) Fibre quality
(D) Tonus
Answer.C
30, Which of the following are considered as the Social Inheritance of
Man
(A) Traditions
(B) Habits
(C) Conditional reflexes
(D) Religious practices
Answer.C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>