SS HEADMASTER/HEADMISTRESS JOBS IN PUNJAB 2015 output_ehG634 CTI JOBS IN PUNJAB cti jOBS

NTS MODEL PAPER FOR ENGLISH (TEACHERS) EDUCATORS FOR 16 GRADE

NTS MODEL PAPER  FOR ENGLISH (TEACHERS) EDUCATORS FOR 16 GRADE
1. The most effective method of character- formation is
(a) Teaching virtues through religious books.
(b) Organizing specialists’ lectures on importance of values in life.
(c) Teaching by high character teachers.
(d) Rewarding virtuous behaviours and presenting high character models in the schools.
2. Who is the teacher of Aristotle?
(a) Socrates (b) Plato (c) Alexander (d) None of these
3. Operant conditioning is associated with
(a) Piaget (b) Pavlov (c) Kohler (d) Skinner
4. According to which philosophy of education, childhood is something desirable for its own sake and
children should be children?
(a) Idealism (b) Pragmatism (c) Naturalism (d) Realism.
5. Who emphasized that education should be a social process?
(a) Vivekananda (b) Rousseau (c) Dewey (d) Pestalozzi
6. Wechsler set one standard deviation in score prints equal to how many IQ points?
(a) 5 (b) 20 (c) 15 (d) 25
7. Detailed contents of the subjects for a class are called?
(a) Course (b) Behavior (c) Design (d) Logic
8. Pedagogy word comes from the ancient Greek paidagogos, a compound comprised of “paidos” and
“agogos”. “Paidos” means
(a) Child (b) Adult (c) Men (d) None of these
9. By giving tests in two different but equivalent forms, one can ascertain the
(a) Reliability. (b) Validity, (c) Utility. (d) Norms.
10. The tests where use of written words is involved are called
(a) Word tests. (b) Written tests, (c) Verbal tests. (d) Language tests.
GENERAL KNOWLEDGE/CURRENT AFFAIRS
11. Dome of Rock is located in
(a) Jerusalem (b) Lebanon(c) Jordan (d) Iraq
12. “Statue of Liberty” is located in New York. It was gifted to USA by
(a) China (b) France (c) Rome (d) England
13. What is the name of female mosquito which is caused of Dengue fever?
(a) Aedes Agypties (b) Henfellow (c) Lethobari (d) Helnomollai

14. Next UN General Assembly Conference will be held in New York in
(a) August 2015 (b) October 2015 (c) September 2015 (d) July 2015
15. Which of the following has the highest share in power generation in PAKISTAN?
(a) Thermal power (b) Nuclear power (c) Hydro power (d) Solar Power
SUBJECT ENGLISH
16. The writer of Common Sense died in poverty. Who was he?
(a) Thomas Paine (b) Thomas Jefferson (c) Jack London (d) Henry James
17. “Renaissance” is a:
(a) French word (b) Italian word (c) Greek word (d) Spanish word
18. Which of the following writers was a leading member of the Harlem Renaissance?
(a) Allen Ginsberg (b) Henry Wadsworth Longfellow
(c) Langston Hughes (d) Louisa May Alcott
19. The Scarlet Letter is set where?
(a) England during World War II (b) Paris during the French Revolution
(c) the Middle Ages in Italy (d) Puritan America
20. Who is the narrator in The Great Gatsby?
(a) Elmer Gantry (b) Nick Carraway (c) Ethan Frome (d) Mick Smith
21. What was the only acknowledged religion in England during the early sixteenth century?
(a) Atheism (b) Protestantism (c) Catholicism (d) Ancestor-worship
22. Who began to ignite the embers of dissent against the Catholic church in November 1517 in a
movement that came to be known as the Reformation?
(a) Anne Boleyn (b) Martin Luther (c) Pope Leo X (d) Ulrich Zwingli
23. Expressed in Elizabethan poetry as well as court rituals and events, a cult of _______ formed around
Elizabeth and dictated the nature of relations between herself and her court.
(a) ignominy (b) unwarranted abuse (c) odium (d) love
24. What is blank verse?
(a) iambic pentameter in rhyming couplets
(b) the verse form of the Shakespearean sonnet
(c) free verse, without rhyme or regular meter
(d) unrhymed iambic pentameter
25. Which novel did T. S. Eliot praise for utilizing a new “mythical method” in place of the old “narrative
method” and demonstrates the use of ancient mythology in modernist fiction to think about “making
the modern world possible for art”?
(a) Virginia Woolf’s The Waves
(b) Joseph Conrad’s Heart of Darkness
(c) James Joyce’s Finnegan’s Wake
(d) James Joyce’s Ulysses
26. Who wrote the dystopian novel Nineteen-Eighty-Four in which Newspeak demonstrates the
heightened linguistic self-consciousness of modernist writers?
(a) George Orwell (b) Virginia Woolf (c) Evelyn Waugh (d) Orson Wells
27. In which language the stories of Canterbury tale are written?
(a) French (b) Latin (c) Middle English (d) English
28. How many languages did Chaucer know?
(a) 2 (b) 4 (c) 1 (d) 5

29. Who is called father of English poetry?
(a) Bede (b) Sir Thomas Malory
(c) Geoffrey Chaucer (d) Caedmon
30. What is the term for the qualities ascribed to a certain men?
(a) Character (b) Spectacle (c) Song (d) Diction
31. Which is not something Aristotle says, he will address in the Poetics?
(a) The revision process for poetry
(b) The different kinds of poetry
(c) The method in which a poem is divided into parts
(d) The structure necessary for a good poem
32. What is the term for a purgation of pity and fear in the audience?
(a) Drama (b) imitation (c) Catharsis (d) Spectacle
33. “As to the origin of the poetic art as a whole, it stands to reason that two operative causes brought it
into being………………………” This famous Quote is written by________
(a) Aristotle (b) Plato (c) Virginia Wolf (d) Longinus
34. “The specific excellence of verbal expression in poetry is to be clear without being low”. This
famous Quote is written by_____________
(a) Aristotle (b) Longinus (c) T.S.Eliot (d) Plato
35. In Eliot’s dual role, he acted as_________, comparable to Sir Philip Sidney and Samuel Taylor
Coleridge.
(a) Only Poet (b) Poet-theorist (c) Poet-Critic (d) Poet Laureate
36. The difference between art and the event is always_____________.
(a) disappointing (b) nothing (c) absolute (d) odd
37. For Eliot, the term “tradition” is imbued with a special and complex?
(a) thought (b) tradition (c) writing (d) Character
38. A poet must embody “the whole of the literature of Europe from_______”, while, simultaneously,
expressing his contemporary environment.
(a) St. Paul’s Cathedral (b) Homer (c) Milton (d) Aristotle
39. The overall mood or emotion of a work of literature is known as the ______.
(a) climax (b) atmosphere (c) conflict (d) description
40. Irony is a contrast between expectation and reality. Which of the following is not a common type of
irony?
(a) flashback (b) situational (c) verbal (d) dramatic
41. A brief story in prose or verse that teaches a moral or gives a practical lesson about how to get
along in life is called a ________.
(a) myth (b) fable (c) folk tale (d) drama
42. A character’s __is any force that drives or moves the character to behave in a particular way.
(a) motivation (b) dialogue (c) dynamics (d) conflict
43. The story of a real person’s life, written or told by another person is called a ______.
(a) Biography (b) Alliteration (c) Personification (d) Autobiography
44. When did George Orwell die?
(a) 21 January 1950 (b) 31 June 1952 (c) 16 May 1964 (d) 31 December 1984
45. In which novel do we come to grips with Gordon Comstock throwing himself into poverty and the
poem that never gets finished?
(a) London Pleasures (b) Why I Write
(c) A Merry War (d) Keep the Aspidistra Flying

46. Who wrote ‘The Winter’s Tale?’
(a) George Bernard Shaw (b) John Dryden
(c) Christopher Marlowe (d) William Shakespeare
47. Which American writer won the Nobel Prize in 1930?
(a) Sinclair Lewis (b) Upton Sinclair (c) John Steinbeck (d) Raymond Chandler
48. Who used lowercase letters in his poetry?
(a) Robert Frost (b) Walt Whitman (c) E. E. Cummings d. Bret Harte
49. Which of Washington Irving’s characters falls asleep for twenty years?
(a) Tom Buchanan (b) Tom Joad (c) Philip Marlowe (d) Rip van Winkle
50. Who wrote the short story “The Snows of Kilimanjaro”?
(a) Thomas Wolfe (b) Robert Penn Warren
(c) Mickey Spillane (d) Ernest Hemingway
51. “Paradise Lost” is considered a:
(a) First Person Narrative (b) Short Story
(c) Epic Poem (d) Novel
52. Who is considered as the model of the people during the renaissance?
(a) Greek and Austrian (b) Roman and French
(c) Roman and Greek (d) French and Greek
53. The word renaissance means
(a) The rebirth of learning or knowledge (b) Reading of books
(c) The time of astronauts (d) The study of art
54. Who lost the most power during the renaissance?
(a) Italian merchants (b) catholic church
(c) black people (d) king and queen of Spain
55. Who is considered the “father of humanism”?
(a) Petrarch (b) Dante (c) Boccaccio (d) Pico della Mirandola
56. The 18th century work ‘Tom Jones” was written by whom?
(a) Samuel Johnson (b) Henry Fielding (c) John Donne (d) Tobias Smollett
57. What was the nationality of Oscar Wilde?
(a) Irish (b) Scottish (c) French (d) English
58. Who is the first great English critic-poet?
(a) Shakespeare (b) Arnold (c) Sir Philip Sidney (d) Chaucer
59. Who wrote the poem ‘The Seven Ages’?
(a) John Milton (b) Geoffrey Chaucer
(c) William Shakespeare (d) Edward Gibbon
60. Against which of the following principles did Jonathan Swift inveigh?
(a) theoretical science (b) metaphysics
(c) abstract logical deductions (d) a, b, and c
61. Whose great Dictionary, published in 1755, included more than 114,000 quotations?
(a) William Hogarth (b) Jonathan Swift (c) Samuel Johnson (d) Ben Jonson
62. What name is given to the English literary period that emulated the Rome of Virgil, Horace, and
Ovid?
(a) Augustan (b) Metaphysical (c) Romantic (d) Neo-Romantic
63. What was most frequently considered a source of pleasure and an object of inquiry by Augustan
poets?

(a) civilization (b) woman (c) God (d) nature
64. Which poet, critic and translator brought England a modern literature between 1660 and 1700?
(a) Addison (b) Bunyan (c) Crabbe (d) Dryden
65. Which of the following is not generally considered to be a neoclassical poet?
(a) John Dryden (b) Henry Vaughan (c) Alexander Pope (d) Ben Jonson
66. Complete this famous quote by John Dryden: “Who think too little, and who talk too ____”
(a) often (b) long (c) much (d) fast
67. Who wrote: “Beauty is truth, truth beauty.”?
(a) John Keats (b) William Shakespeare
(c) Samuel Butler (d) Samuel Taylor Coleridge
68. In which work do you read: “There can be no freedom or beauty about a home life that depends on
borrowing and debt.”?
(a) A Doll’s House (b) Riders to the Sea
(c) A Handful of Dust (d) The Fatal Curiosity
69. Who wrote: “That’s my last Duchess painted on the wall / looking as if she were alive.”?
(a) Lord Byron (b) Oscar Wilde
(c) Robert Browning (d) William Wordsworth
70. Who wrote: “I have measured out my life with coffee spoons.”?
(a) William Carlos Williams (b) T.S. Eliot
(c) Ernest Hemingway (d) Hart Crane
71. A Tale of Two Cities by Charles Dickens involves which two cities?
(a) London and Rome (b) Paris and Rome
(c) London and Paris (d) Berlin and London
72. What is Shakespeare’s longest play?
(a) Taming of the Shrew (b) Romeo and Juliet
(c) A Midsummer Night’s Dream (d) Hamlet
73. Who composed The Preludes?
(a) S T Coleridge (b) William Wordsworth
(c) William Shakespeare (d) William Blake
74. Who is termed as “The Morning Star of Renaissance”?
(a) Spenser (b) John Gower (c) Chaucer (d) Langland
75. What are the names of the two feuding families in Romeo and Juliet?
(a) Capulet And Montague (b) Breslow and Felsher
(c) Fuech and Goodside (d) Dawson and Hurley
76. Which bird did the Ancient Mariner kill?
(a) Seagull (b) Albatross (c) Humming Bird (d) Crow
77. In which county was Jane Austin born?
(a) Sussex (b) Hampshire (c) Yorkshire (d) Norfolk
78. In which Dickens novel does Pip appear?
(a) Bleak House (b) Great Expectations
(c) A Tale of Two Cities (d) The Pickwick Papers
79. Which statement(s) about inventions during the Industrial Revolution are true?
(a) Hand labor became less common with the invention of power-driven machinery.
(b) Velcro replaced buttons and snaps.
(c) Steam, as opposed to wind and water, became a primary source of power.

(d) both a and c
80. Which poets collaborated on the Lyrical Ballads of 1798, thus demonstrating the “spirit of the age,”
which, in an era of revolutionary thinking, depended on a belief in the limitless possibilities of the
poetic imagination?
(a) Mary Wollstonecraft and William Blake
(b) Mary Wollstonecraft Shelley and Percy B. Shelley
(c) William Wordsworth and Samuel Taylor Coleridge
(d) Charles Lamb and William Hazlitt
81. Romantic poetry about the natural world uses descriptions of nature _________.
(a) to depict a metaphysical concept of nature by endowing it with traits normally associated with humans
(b) as a means to demonstrate and discuss the processes of human thinking
(c) symbolically to suggest that natural objects correspond to an inner, spiritual world
(d) a, b, and c
82. Which two writers can be described as writing historical novels?
(a) Mary Shelley and Percy Bysshe Shelley
(b) William Wordsworth and Samuel Taylor Coleridge
(c) Sir Walter Scott and Maria Edgeworth
(d) Jane Austen and Charlotte Brontë
83. Wordsworth described all good poetry as
(a) the rhythmic expression of moral intuition (b) the spontaneous overflow of powerful feelings
(c) the polite patter of a corrupted age (d) the divine gift of grace
84. Which philosopher had a particular influence on Coleridge?
(a) Aristotle (b) Duns Scotus
(c) David Hume (d) Immanuel Kant
85. Which of the following writers did not come from Ireland?
(a) W. B Yeats (b) James Joyce
(c) Seamus Heaney (d) None of these
86. Which novel did T. S. Eliot praise for utilizing a new “mythical method” in place of the old “narrative
method” and demonstrates the use of ancient mythology in modernist fiction to think about “making
the modern world possible for art”?
(a) Virginia Woolf’s The Waves (b) Joseph Conrad’s Heart of Darkness
(c) James Joyce’s Finnegan’s Wake (d) James Joyce’s Ulysses
87. Who wrote the dystopian novel Nineteen-Eighty-Four in which Newspeak demonstrates the
heightened linguistic self-consciousness of modernist writers?
(a) George Orwell (b) Virginia Woolf (c) Evelyn Waugh (d) Orson Wells
88. How did one critic sum up Samuel Beckett’s Waiting for Godot?
(a) “nothing happens-twice” (b) “political correctness gone mad”
(c) “kitchen sink drama” (d) “angry young men
89. What did Henry James describe as “loose baggy monsters”?
(a) Novels (b) Plays (c) The English (d) Publishers
90. Who was the author of the famous storybook ‘Alice’s Adventures in Wonderland’?
(a) Rudyard Kipling (b) John Keats (c) Lewis Carroll (d) H. G. Wells
91. Who wrote ‘Where ignorance is bliss, it is folly to be wise’?
(a) Browning (b) Marx (c) Shakespeare (d) Kipling
92. Name the book which opens with the line ‘All children, except one grew up’?
(a) The Railway Children (b) Winnie the Poo

(c) Jungle Book (d) Peter Pan
93. “Beowulf” is considered the first poem of English literature, who wrote it?
(a) Sir Arthur Conan Doyle (b) Irvine Welsh
(c) Agatha Christie (d) Anonymous
94. In which century were Geoffrey Chaucer’s Canterbury Tales written?
(a) Fourteenth (b) Fifteenth (c) Sixteenth (d) Seventeenth
95. What nationality was Robert Louis Stevenson, writer of ‘Treasure Island’?
(a) Scottish (b) Welsh (c) English (d) Irish
96. ‘Jane Eyre’ was written by which Bronte sister?
(a) Anne (b) Charlotte (c) Emily (d) Peter Pan
97. Which ruler’s reign marks the approximate beginning and end of the Victorian era?
(a) King Henry VIII (b) Queen Elizabeth I
(c) Queen Victoria (d) King John
98. Which of the following phrases best characterizes the late-nineteenth century aesthetic movement
which widened the breach between artists and the reading public, sowing the seeds of modernism?
(a) art for intellect’s sake (b) art for God’s sake
(c) art for the masses (d) art for art’s sake
99. Identify the writer who was expelled from Oxford for circulating a pamph1et~—
(a) P. B. Shelley (b) Charles Lamb (c) Hazlitt (d) Coleridge
100. Which is the first Harry Potter book?
(a) HP and the Goblet of Fire (b) Harry Potter and the Philosopher’s Stone
(c) HP and the Chamber of Secrets (d) None of these
ANSWERS
1. d 2. b 3. d 4. c 5. c 6. c 7. a 8. a 9. a 10. c
11. a 12. b 13. a 14. c 15. a 16. a 17. a 18. c 19. d 20. b
21. c 22. b 23. d 24. d 25. d 26. a 27. c 28. b 29. c 30. a
31. a 32. c 33. a 34. a 35. c 36. c 37. d 38. b 39. b 40. a
41. b 42. a 43. a 44. a 45. d 46. d 47. a 48. c 49. d 50. d
51. c 52. c 53. a 54. b 55. a 56. b 57. a 58. c 59. c 60. d
61. c 62. a 63. d 64. d 65. b 66. c 67. a 68. a 69. c 70. b
71. c 72. d 73. b 74. c 75. a 76. b 77. b 78. b 79. d 80. c
81. d 82. c 83. b 84. d 85. d 86. d 87. a 88. a 89. a 90. c
91. c 92. d 93. d 94. a 95. a 96. b 97. c 98. d 99. a 100. b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>