SS HEADMASTER/HEADMISTRESS JOBS IN PUNJAB 2015 output_ehG634 CTI JOBS IN PUNJAB cti jOBS

Mcqs Test Paper of Everyday Science

Mcqs Test Paper of Everyday Science

Which of the following helps in clotting of blood?

A. Vitamin B1
B. Vitamin B2
C. Vitamin D
D. Vitamin K

3. Total volume of blood in a normal adult human being is

A. 5-6 liters
B. 3-4 liters
C. 8-10 liters
D. 10-12 liters

4. Red blood corpuscles are formed in the

A. Liver
B. Bone marrow
C. Kidneys
D. Heart

5. How many bones are there in an adult human being?

A. 210
B. 260
C. 206
D. 300

6. The pancreas secretes

A. Insulin
B. Bile juice
C. Peptic juice
D. None of these

7. Tibia is a bone found in the

A. Skull
B. Arm
C. Leg
D. Face

8. The largest part of the human brain is the

A. Medulla oblongata
B. Cerebellum
C. Cerebrum
D. None of these

9. What is the main component of bones and teeth?

A. Calcium carbonate
B. Calcium phosphate
C. Calcium sulphate
D. Calcium nitrate

10. The main constituent of hemoglobin is

A. Chlorine
B. Iron
C. Calcium
D. None of these

11. The main function of the kidney is

A. To control blood pressure
B. To control body temperature
C. To remove waste product from the body
D. To help in digestion of food

12. The function of hemoglobin is

A. Transportation of oxygen
B. Destruction of bacteria
C. Prevention of anemia
D. Utilization of energy

Answers

1. b 2. d 3. a 4. b 5. c
6. a 7. c 8. c 9. b 10. b
11. c 12.

13. Which of the following glands secrete tears?

A. Lachrymal
B. Pituitary
C. Thyroid
D. Pancreas

14. Which is the largest gland in the human body?

A. Thyroid
B. Liver
C. Pancreas
D. None of these

15. Which is the largest organ in the human body?

A. Liver
B. Heart
C. Skin
D. Kidney

16. A person of which of the following blood groups is called a universal donor?

A. O
B. AB
C. A
D. B

17. Which gland in the human body is called the master gland?

A. Pancreas
B. Thyroid
C. Pituitary
D. Spleen

18. How many bones are there in a newly born infant?

A. 206
B. 230
C. 280
D. 300

19. Which of the following have maximum calorific value?

A. Carbohydrates
B. Fats
C. Proteins
D. Vitamins

20. Which of the following vitamins promote healthy functioning of eyes in human beings?

A. Vitamin B
B. Vitamin C
C. Vitamin A
D. Vitamin D

21. The average heartbeat per minute in a normal man is

A. 50
B. 70
C. 80
D. 100

22. A person with which of the following blood groups can receive blood of any group?

A. A
B. AB
C. B
D. O

23. Malaria is a disease which effects the

A. Heart
B. Lungs
C. Spleen
D. Kidneys

24. Which of the following diseases is caused by virus?

A. Small pox
B. Tuberculosis
C. Malaria
D. Cholera

25. Medulla oblongata is a part of human

A. Heart
B. Brain
C. Liver
D. Sex organ

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>