SS HEADMASTER/HEADMISTRESS JOBS IN PUNJAB 2015 output_ehG634 CTI JOBS IN PUNJAB cti jOBS

MCQs for Pakistan Studies

MCQs for Pakistan Studies

01. Sindh was conquered by Mohd bin Qasim during the _____ period

a. Umayyads
b. Abbasids
c. Tulun
d. Idrisids

02. Mohd bin Qasim was the nephew of __________

a. Sulayman bin Abdul Malik
b. Abdul Malik bin Marwan
c. Walid bin Abdul Malik
d. Hajjaj bin Yousaf

03. Raja Dahir was the ruler of ________

a. Lahore
b. Dehli
c. Sindh
d. Depalpur

04. Debul and Alor are the names of _______

a. Places of Ancient Sindh
b. Old Gardens of Sindh
c. Ancient bulding
d. None of them

05. Who was Sisakar ?

a. Wazir of Hajjij bin Yousaf
b. Wazir of Mohd bin Qasim
c. Wazir of Raja Dahir
d. None of the above

06. Mohd bin Qasim tortured to death in a prison in Iraq during the caliphate of ___________

a. Sulaiman
b. Walid
c. Yazid
d. None of them

07. In 133 A.H / 750 A.D. the Abbasids overthrew the __________

a. Safvids
b. Mughals
c. Umayyads
d. Meds

08. The Abbasids Governor ______ came to Sindh in 140 A.H. / 757 A.D.

a. Hisham
b. Walid
c. Musa
d. Yasir

09. In 367 A.H / 777 A.D , Subuktigin , a Turkish slave became the master of __________

a. Lahore
b. Multan
c. Depalpur
d. Ghazni

10. Mahmood`s first important battle was fought against ______ near Peshawar in 8 Muharram 392 A.H 25 November 1001 A.D.

a. Jaipal
b. Sukhpal
c. Anandpal
d. None of them

11. Abu-al-Fath Daud was the Ismail ruler of __________

a. Lahore
b. Multan
c. Sindh
d. Depalpur

12. Mahmood set out on the expedition to Somnath on 17 october _______

a. 1023 A.D
b. 1024 A.D
c. 1025 A.D
d. 1026 A.D

13. Mahmood breathed his last sigh on 30 April ______

a. 1024 A.D
b. 1026 A.D
c. 1028 A.D
d. 1030 A.D

14. In ______ A.D the first battle of Traain was fought between Mohd Gauri and Rajputs under the command of Govind Rai brother of Prithvi Raj, Mohd Gauri defeated in this battle.

a. 1189
b. 1190
c. 1191
d. 1192

15. In _____ A.D the second battle of Train was fought and Rajput defeated in this battle.

a. 1190
b. 1191
c. 1192
d. 1193

 

Answers :

01. A , 02. D , 03. C , 04. A , 05. C
06. A , 07. C , 08. A , 09. D , 10. A
11. B , 12. B , 13. D , 14. C , 15. C

About the end of 2nd century B.C some unusual upheavals in the Central Asia let loose series of human floods thaat brought about after-wave of invasions into Indo-Pak Sub-continent, First invasion was made by :

a. The kushanas
b. The Sakas
c. The Bacirians
d. The Parthians
02. One of the main objectives of All – India Muslim League at the time of its creation was :

a. To be loyal to the Indian British Government
b. To take active part in the politics of the country
c. to be close to Hindu community
d. Not to take sides with any Indian community
03. The power of the Legislative councils was increased by

a. Minto – Morley Reforms, 1909
b. Simon Commission Report
c. 3rd Round Table Conference
d. Gandhi – Irwin Pact
04. Hindi – Urdu controversy of 1867 had far-reaching consequences because

a. It was the forerunner of the Two-Nation Theory
b. Made Muslims think to be close to the Hindu culture
c. To depend on the British Government for justice
d. To be indifferent to the Controversy
05. The elections should be held on the basis of general adult franchise. This demand was made in

a. Minto – Morley Reforms, 1909
b. Lucknow pact
c. Cripps Mission
d. Gandhi – Irwin Pact
06. Aligarh Muslim College started by Sir Syed Ahmed khan in 1877 had a clear programme

a. To keep the Muslim community abreast with western knowledge
b. To make Muslims learn Arabic and Persian only
c. To give students military education
d. To educate Muslim youth to be politically active
07. “The future form of Government would be federal to be joined by provinces and Indian states.” This principle was settled in

a. Nehru Report
b. 1st Round Table Conference
c. Simon Report
d. Minto – Morley Reforms, 1909
08. Simla Deputation of 1906 had the following purpose

a. For future elections in the country Muslim community would get separate electorate
b. The Deputation was advised to take active part on politics
c. The Deputation was directed to be friendly with the rulers
d. To be in harmony with the Hindu Community of India
09. During the Khilafar Movement, “Chauri chaura” tragedy assumed greater significance. Which of the following incidents was peculiar to that

a. Country-wide strike of the traders
b. A police station was burnt in a village
c. Communaal riots erupted
d. The people refused to pay Government taxes
10. Ch. Rahmat Ali published a leaflet “Now or Never. Are We To Live or Perish Forever” issued on january 28, 1933 ; from Cambridge with the objective

a. To create a separate and independant Muslim state
b. To develop amity with the british as a Muslim community
c. To grow the concept of Indianism
d. To work with other Indian Communities for liberation of India

 

Answers :

01. C , 02. A , 03. A , 04. A , 05. B
06. A , 07. B , 08. A , 09. B , 10. A

 

Moplah`s contribution is that

a. They took part in Khilafat Movement
b. They went to Kerala to organize anti-British movement
c. They were Arab tribes on the Malabar shores who seized ships of East India company
d. They remained involved in a guerilla warfare with the British Government

02. Arya Samaj was founded in 1875

a. To protect the interest of India
b. To revive and reform Hindusium
c. To cooperate with the British Government
d. To be a social organization working for the good of the poor
03. In the election of 1945-46

a. In NWFP, the Muslim league got majority and won the Muslim seats
b. Muslim League formed ministry in NWFP with Dr. Khan Sahib as the Chief Minister
c. In Bengal Muslim League won 89 out of 110 Muslim seats and formed ministry with H.S. Suhrawardy as Chief Minister
d. None of the above
04. For what purpose Muslim League changed its manifesto in 1913 ?

a. Became hostile towards the British
b. Demanded self-government suitable for India
c. to remain aloof from Indian politics
d. To criticise and oppose the Hindu community
05. Who seconded the Pakistan Resolution from Punjab ?

a. Nawab Muhammad Ismail
b. Dr. Muhammad Alam
c. Abdul Hameed khan
d. Syed Zakir Ali
06. The kanpur Mosque episode took place in August 1913. Its result was

a. It made the Muslims feel ignored by the Indian Government
b. The Muslims were disappointed by the Hindu Press
c. They decided to leave India and migrate to neighbouring Muslim countries
d. It created political awakening among the Indian Muslims

 

07. On may 28, 1920, Khilafat Committee passed a resolution in support of Non-Cooperation Movement started by Mr. Ghandhi with the result

a. It created amity between Muslims and Hindus to work together to get their grievances redressed by the Government of India
b. It could not be activated due to Hindu – Muslim differences
c. The Congress opposed the movement
d. By and large the Muslim community did not want to get Hindu support
08. Indicated the main reason for the failure of Land Reforms in Pakistan

a. Landlords got stay order from courts
b. Landlords surrendered hilly lands
c. Landlords got favour from Consolidation Wing of Board of Revenue
d. Landlords tranferred land in the name of their family members
09. The Anjuman-i-Himayat-i-Islam was founded in 1884, with the objective

a. It was for social gathering among Muslim of Punjab
b. To help Muslims to secure Government jobs
c. To encourage non-communabal approach to provincial problems
d. To defend Islam against the onslaughts of the missionaries and to provide western education along with religious instructions
10. Ex-state of “Amb” is famous for

a. Tidal Forests
b. Natural Forests
c. Artificial Forests
d. Beta Forests

 
Answers :

01. A , 02. B , 03. C , 04. A , 05. B
06. D , 07. A , 08. D , 09. D , 10. B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>