SS HEADMASTER/HEADMISTRESS JOBS IN PUNJAB 2015 output_ehG634 CTI JOBS IN PUNJAB cti jOBS

Computer Science Mcqs from Past Papers

Computer Science Mcqs from Past Papers

In Microsoft windows key F1 is mostly used for
Help
Save
New
Exit
The device which converts analog signals to digtital signals and vice versa is called
mother board
TAP
Modem
I/O device
NTFS stand for
Network File Saving
New Technology File System
Newt Trend File Saving
Non Technology File System
The part of CPU where arithmetic and logical functions are performed is called
control unit
ALU
Memory Unit
Register
In cyber crimes,
(A) The computer is a tool (B) The computer is a target
(C) Both (A) and (B) (D) Neither (A) nor (B)
Ans: C
2. Which of the following is not an operating system?
(A) Linux (B) Mozilla
(C) Macintosh (D) Windows
Ans: B
3. Statistical calculations and preparation of tables and graphs can be done using
(A) Adobe Photoshop (B) Excel
(C) Notepad (D) Power Point
Ans: B
4. Nod 32, Norton and Panda are
(A) Search engines (B) Operating Systems
(C) Antivirus software (D) Internet browsers
Ans: C
5. EDUCOMP
(A) Reaches out to the entire education cycle – preschool toddlers to post graduate students
(B) Delivers the core curriculum subjects at school and college levels as well as vocational and employability skills
(C) Empowers with IT education and IT enabled learning
(D) All of the above
Ans: D
6. Identify a web browser from the following
(A) Yahoo (B) Internet Explorer
(C) Bing (D) DuckDuckGo
Ans: B
7. Which is not a social networking site?
(A) Google Plus (B) Wink
(C) LinkedIn (D) Buzz
Ans: B
8. Which of the following is a wrong direction to guard against a ‘Phishing’ attack?
(A) Log on to a site by typing the proper URL in the address bar
(B) Ensure that the URL of the login page starts with http:// and not https://
(C) Give user id and password only at authenticated login page
(D) Look for the lock sign/icon and verisign certificate
Ans: B
9. Which of the following is not suitable for preparation of learning materials?
(A) NETLOG (B) ERIC
(C) PROQUEST (D) UTUBE
Ans: A
10. Nimbuz, Pidgin and Trillion are software used for
(A) Blogging (B) Chatting
(C) Surfing (D) All of the above
Ans: B
11. WWWW, in computer parlance, stands for
(A) World Wide Web Worm (B) World Wide Wildlife Web
(C) World Wide Women’s Web (D) World Wide Women’s Week
Ans: A
12. One kilobyte (KB) is equal to
(A) 1000 bytes (B) 1024 bytes
(C) 1024 bits (D) 1023 bytes
Ans: B
13. One megabyte (MB) is equal to
(A) 1023 kilobytes (B) 1000 bytes
(C) 100 kilobytes (D) 1024 kilobytes
Ans: D
14. One Gigabyte (GB) is equal to
(A) 1000 megabytes (B) 2048 megabytes
(C) 2023 megabytes (D) 1024 megabytes
Ans: D
15. 8 bits forms a
(A) byte (B) nibble
(C) kilobyte (D) None of the above
Ans: A
16. The Institution set up by the Government of India to provide computer based information services to government departments
(A) C-DIT (B) CDAC
(C) NIC (D) DOEACC
Ans: C
17. Information Communication Technology (ICT) involves primarily
(A) Enrichment of existing knowledge
(B) Installation of equipments
(C) Storage and communication of information
(D) Use of technology for teaching
Ans: C
18. For use of ICT, teachers should be familiar with
(A) Programming (B) Browsing
(C) Planning (D) Handling of audio-visual aids
Ans: B
19. Cloud computing means
(A) Computing using the satellite
(B) Computing using cloud chamber technology
(C) Computing which results in errors
(D) Shifting computing power from offline PCs and Laptops onto the Web
Ans: D
20. URL is a term associated with
(A) Computer hardware (B) Internet
(C) Laser printer (D) Fax
Ans: B
21. 1 GB is equal to
(A) 10000 KB (B) 1073741824 KB
(C) 1048576 KB (D) 100000 KB
Ans: C
22. Computer virus is
(A) A micro organism
(B) A useful computer component
(C) Electro magnetic waves entering the computer from internet
(D) A programme
Ans: D
23. Rohith was asked to prepare a multimedia presentation as part of a seminar. Which of the following software can be made use of?
(A) Notepad (B) Excel
(C) Power Point (D) Adobe Reader
Ans: C
24. In internet terminology IP means
(A) Internet Provider (B) Internet Protocol
(C) Internet Procedure (D) Internet Processor
Ans: B
25. Which one of the following is not a search engine?
(A) Bing (B) Google
(C) Yahoo (D) Windows
Ans: D
26. CLASS is the acronym for
(A) Computer, Language and School Studies
(B) Computer, Literacy and Studies in Schools
(C) Computer, Language and Secondary Schools
(D) Computer, Learning and School Studies
Ans: B
27. SITE stands for
(A) Satellite Instructional Technology and Engineering
(B) State Institute of Teacher Education

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>