SS HEADMASTER/HEADMISTRESS JOBS IN PUNJAB 2015 output_ehG634 CTI JOBS IN PUNJAB cti jOBS

Computer Science important Mcqs For Test Preparation

Computer Science  important  Mcqs For Test Preparation

Which of the following statement is not correct?
(A) Computer is capable of processing only digital signal
(B) Computer is capable of analysing both quantitative and qualitative data
(C) Appropriate software is required for processing the data
(D) Computer is capable of processing digital as well as analog signals
Ans: A
43. Which of the following is the appropriate definition of Information Technology?
(A) Information Technology refers to the use of hardware and software for processing information
(B) Information Technology refers to the use of hardware and software for distribution of useful information
(C) Information Technology refers to the use of hardware and software for storage, retrieval, processing and distributing information of many kinds
(D) Information Technology refers to the use of principles of Physical sciences and Social sciences for processing of information of many kinds
Ans: C
44. Which of the following statement is correct?
(A) Virus improves the speed of processing information through computer
(B) Internet does not allow the virus to spread
(C) Virus is a part of software
(D) Virus is an operating system
Ans: C
45. Which of the following is correct statement?
(A) Computers can be used for diagnosing the difficulty of a student in learning a subject
(B) Psychological testing can be done with the help of computer provided a software is available
(C) A set of instructions is called a programme
(D) All of the above
Ans: D
46. A parallel port is most often used by
(A) Mouse (B) Monitor
(C) Printer (D) Keyboard
Ans: C
47. Blue tooth technology allows:
(A) Landline phone to mobile phone communication
(B) Wireless communication between equipments
(C) Signal transmission on mobile phones only
(D) Satellite television communication
Ans: B
48. Which of the following is an example of an optical disk?
(A) Memory disk (B) Magnetic disk
(C) Hard disk (D) Digital versatile disk
Ans: D
49. Which of the following is(are) an example of storage devices?
(A) Tapes (B) DVDs
(C) Magnetic disks (D) All of these
Ans: D
50. IC chips used in computers are made of
(A) Silicon (B) Chromium
(C) Lead (D) Silver
Ans: A
1. Which of the following is not an example of Operating System?
(A) Microsoft Office (B) Windows Vista
(C) Unix (D) Ubuntu Linux
Ans: A
52. Which supercomputer is developed by the Indian Scientists?
(A) Sequoia (B)Param
(C) Mira (D) Jaguar
Ans: B
53. ‘OS’ in computer system means ?
(A) Open System (B) Open Software
(C) Operating System (D) All of these
Ans: C
54. ‘.MOV’ extension refers to:
(A) Word file (B) Text file
(C) Image file (D) Movie file
Ans: D
55. ‘.MPG’ extension refers to:
(A) Word file (B) Text file
(C) Image file (D) Movie file
Ans: D
56. ‘.INI’ extension refers to:
(A) Image file (B) System file
(C) Movie file (D) Word file
Ans: B
57. Select the odd term out?
(A) Windows (B) Linux
(C) Unix (D) Internet
Ans: D
58. What is the full form of WWW in Internet?
(A) World Wide Web (B) World Wide Word
(C) World Wide Wood (D) None of these
Ans: A
59. Which Command is used to reboot the computer?
(A) Ctrl+Shift+Del (B) Ctrl+Del+End
(C) Ctrl+Alt+Del (D) Both (A) and (C)
Ans: C
60. The blinking symbol on the computer screen:
(A) Mouse (B) Cursor
(C) Character (D) Blinker
Ans: B
61. Father of the computer
(A) Charles Babbage (B) Vint Cerf
(C) Bob Khan (D) David Filo
Ans: A
62. Inventer of Email system?
(A) Alan Turing (B) Zuckerburg
(C) Vint Cerf (D) Ray Tomilson
Ans: D
63. ROM Stands for
(A) Range Of Motion (B) Read On Memory
(C) Read Only Memory (D) None of these
Ans: C
64. One Terabyte (TB) is equal to
(A) 1000 megabytes (B) 2048 megabytes
(C) 1024 gigabytes (D) 1024 megabytes
Ans: C
65. Super computer developed by Indian scientists?
(A) Param (B) Cray I
(C) Blue Gene (D) IBM Sequoia
Ans: A
66. A process used by large retailers to study trends
(A) data selection (B) data mining
(C) both (A) and (B) (D) None of the above
Ans: B
67. Technology no longer protected by copyright, available to everyone
(A) Proprietary (B) Open
(C) Private (D) Either (A) or (B)
Ans: B
68. Computers use ——– language to process data
(A) English (B) powerful
(C) decimal (D) binary
Ans: D
69. The term ‘bit’ is a short for
(A) binary digit (B) binary number
(C) digit (D) byte
Ans: A
70. Which of the following is not an example of input device?
(A) Keyboard (B) mouse
(C) Printer (D) scanner
Ans: C
71. DSL is an example for ——— connection
(A) network (B) wireless
(C) internet (D) broadband
Ans: D
72. ———— is the program that manages CPU, memory, storage devices and input/output devices.
(A) Super system (B) Application software
(C) Operating system (D) Control system
Ans: C
73. Binary language consists of ——-
(A) 2 digits (B) 3 digits
(C) 4 digits (D) 10 digits
Ans: A
74. What combination of short cut keys will you use to change a text in upper case to lower case in MS Word?
(A) Ctrl+L(B) Shift+F3
(C) Ctrl+Shift+A(D) Shift+Alt+F5
Ans: B
75. Which Nobel Laureate is also known as the Father of Artificial Intelligence?
(A) Herbert A. Simon (B) Howard Aiken
(C) Charles Babbage (D) Alan Turing
Ans: A
76. The Father of Modern Computer is:
(A) Charles Babbage (B) Blaize Pascal
(C) Howard Icons (D) Shanon
Ans: A
77. UNIX, DOS and Windows are examples of:
(A) Application Programmes (B) Operating Systems
(C) Word Processing (D) Commercial Computer Brands
Ans: B
78. Which is not a search engine?
(A) Microsoft (B) Alta Vista
(C) Google (D) Search Bug
Ans: A
79. The presentation package and slides are usually presented by:
(A) Power Point (B) Excel
(C) MS Word (D) All the above
Ans: A
80. What is the storage capacity of a single layered Blue Ray disc?
(A) 80 GB (B) 50 GB
(C) 10 GB (D) 25 GB
Ans: D
81. What is the storage capacity of a dual layered Blue Ray disc?
(A) 80 GB (B) 50 GB
(C) 10 GB (D) 25 GB
Ans: B
82. What is the storage capacity of a CD ROM?
(A) 700 MB (B) 500 MB
(C) 7000 MB (D) 4.7 GB
Ans: A
83. What is the storage capacity of a DVD?
(A) 700 MB (B) 500 MB
(C) 7000 MB (D) 4.7 GB
Ans: D
84. Education combined with entertainment is called —————
(A) Simulation (B) CAI
(C) Edutainment (D) Synchronization
Ans: C
85. Pick out E-commerce application from the following
(A) DTP (C) SQL
(C) Tally (D) ATM
Ans: D
86. Which of the following is not a browser program ?
(A) MOSAIC (B) Windows Explorer
(C) Internet Explorer (D) Netscape Navigator.
Ans: B
87. A kiosk offers —————
(A) Digital Certificate (B) Touch Screen Application
(C) Internet Services (D) None of these
Ans: C
88. VAN refers to—————
(A) Virtual Analog Network (B) Value Added Network
(C) Variable Address Network (D) Virtual Additional Network
Ans: B
89. A Laser printer is:
(A) an input device (B) an output device
(C) both (A) and (B) (D) None of these
Ans: B
90. Which one of the following is not a computer language?
(A) Java (B) COBOL
(C) ASP (D) LOTUS
Ans: D
91. Which of the following refers to a small local network?
(A) LAN (B) WAN
(C) MAN (D) SLN
Ans: A
92. ATM means?
(A) Any Time Money (B) Automatic Tele Money
(C) Automatic Teller Machine (D) Any Time Marketing
Ans: C
93. The term PC means?
(A) Personal Computer (B) Public Computer
(C) Private Computer (D) Professional Computer
Ans: A
94. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into corresponding bits?
(A) ANSI (B) EBCDIC
(C) ASCII (D) ISO
Ans: A
95. Software, such as Explorer and Firefox, are referred to as……………
(A) Systems software (B) Utility software
(C) Browsers (D) Internet tools
Ans: C
96. Which of the following is not an output device?
(A) Plotter (B) Scanner
(C) Flat Screen (D) Touch Screen
Ans: B
97. Which technology is used in Compact disks?
(A) Electrical (B) Mechanical
(C) Electromagnetic (D) Laser
Ans: D
98. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as:
(A) Software (B) Firmware
(C) Algorithm (D) ROMware
Ans: B
99. Which access method is used for obtaining a record from a cassette tape?
(A) Sequential (B) Direct
(C) Random (D) None of these
Ans: A
100. ASCII stands for:
(A) American Security Code for Information Interchange
(B) American Standard Code for Information Interchange
(C) American Scientific Code for Interchanging Information
(D) American Standard Code for Interchanging Information
Ans: B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>