SS HEADMASTER/HEADMISTRESS JOBS IN PUNJAB 2015 output_ehG634 CTI JOBS IN PUNJAB cti jOBS

B.Ed Computer MCQs Preparation Test

B.Ed Computer MCQs Preparation Test

1. Which one of the following is not used for launching office XP?
a. the start menu b. windows desktop
c. run d. my computer
Ans. d
2. Which one of the following is the shortcut for Font?
a. Ctrl + D b. Ctrl + L
c. Ctrl + F d. Ctrl + W
Ans. a
3. Which one of the following is the right shortcut for new document in MS Office?
a. Alt + N b. Alt + Ctrl + N
c. Ctrl + N d. Alt + Shift + N
Ans. c
4. Which one of the following is the right shortcut for closing document in MS Office?
a. Shift + W b. Ctrl + W
c. Shift + Ctrl + W d. Shift + Alt + W
Ans. b
5. Which one of the following is the most powerful and expensive computer?
a. Mainframe b. Super Computer
c. Minicomputer d. Workstation
Ans. b
6. The number of peripherals attached to a computer is greater that all of the other computers.
a. Minicomputer b. Mainframe
c. Workstation d. Super Computer
Ans. d
7. Mainframe and Minicomputer can process data at the speed of several
a. MIPS b. BIPS
c. TIPs d. None
Ans. c
8. Computer which are made of integrated circuits
a. Digital b. Analog
c. Mechanical d. All of the above
Ans. a
9. Binary system is comprised of the values 1 & 0, 0 means
a. On b. Off
c. Start d. Low
Ans. b
10. Digital computer consumes electric power as compare to analog computer.
a. Equal b. More
c. Less d. Alike
Ans. c
11. Computers that are used to measure quantities, which change continuously such as heat, speed and temperature are
a. Digital Computer b. Analog Computer
c. Hybrid Computer d. Portable Computer
Ans. b
12. Results of analog computers are reliable
a. less b. more
c. equally d. maximum
Ans. a
13. The speed of analog computer is than digital computer
a. lesser b. faster
c. same d. shortening
Ans. b
14. Analog computer are to operate
a. easy b. similar
c. difficult d. comfortable
Ans. c
15. Computes are becoming very important because of
a. high speed and accuracy b. versatility and automation
c. extensive memory and reliability d. all of the above
Ans. c
16. Computers observe some limitations as they have no
a. intelligence and feeling b. flexibility and emotions
c. easy portability and ethics d. all of the above
Ans. d
17. Computers can provide
a. logical decision and latest information b. solutions of problems and quality control
c. industrial and educational development d. all of the above
Ans. a
18. Computes can provide
a. entertainment and edutainment b. games and programs
c. Communication and transmission d. all of the above
Ans. a
19. Tangible or touchable parts of the compute are called
a. software b. hardware
c. system d. application
Ans. b
20. Intangible or untouchable parts of the compute are called
a. software b. hardware
c. system d. application
Ans. a
21. Devices which facilitates us to communicate with other computer system
a. Input Devices b. Output Devices
c. Communication Devices d. Storage Devices
Ans.
22. CPU stands for
a. Central Particular Unit b. Central Performing Unit
c. Central Processing Unit d. Central Procedural Unit
Ans. c
23. the brain of the compute is
a. Motherboard b. RAM
c. ROM d. CPU
Ans. d
24. the devices used to display the results of processing
a. Motherboard b. RAM
c. ROM d. Monitor
Ans. d
25. The devices used to store permanently all types of software, data, …
a. Hard Disk b. RAM
c. ROM d. Monitor
Ans. a
26. Moving the pointer of the mouse to position over an icon or any part of the screen is known as
a. pointing b. clicking
c. dragging d. double clicking
Ans. a
27. pressing and quickly releasing the left button of the mouse is called
a. Double Click b. Right Click
c. Up Click d. Left Click
Ans. d
28. pressing and quickly releasing the left button of the mouse for two times is called
a. Double Click b. Right Click
c. Up Click d. Left Click
Ans. a
29. pressing and quickly releasing the right button of the mouse is called
a. left click b. right click
c. drag d. drop
Ans. b

30. A device consisting of a vertical handle fixed on a base and having appearance like the gear of a car
a. track ball b. joy stick
c. track ball d. light pen
Ans. b
31. soft copy has the characteristics that it can be
a. touched b. viewed only
c. touched and viewed d. none
Ans. b
32. Monitor is known as
a. display unit b. memory unit
c. bound unit d. processing unit
Ans. a
33. the size of monitor is measured
a. vertically b. horizontally
c. diagonally d. all of the above
Ans. a
34. CRT stands for
a. Cathode Ray tube b. Cathodic ray tube
c. cathode ray tub d. Cathodic ray tub
Ans. a
35. LCD stands for
a. Lined Cross Dimension b. Liquid Crystal Display
c. Limited Cray Display d. Level Crystal Display
Ans. b

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>